Zamieszczone przez meridomaniak
[O1] Grzanie się silnika....
Zwiń
X
-
[O1] Grzanie się silnika....
Witam ostatnio wpadłem w z kolegą w temat który dotyczy grzeania się silnika.... Chodzi mi o to żeby ktoś jasno czyli czanro na białym stwierdził czy silnik szybciej złapie temprerature gdy się go włączy na postoju i pozostawi aż złapie temperature czy szybciej złapie temperature podczas jazdy. Prosze o podanie jakiś faktów które by przemawiały za grzaniem w miejscu czy podczas jazdy. Oczywiście mowa o silnika benzynowych.Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
-
-
SuchyX, szybciej zagrzeje się na wyższych obrotach - z doświadczenia.
Inna sprawa to "za i przeciw" grzania silnika na postoju - tu są opinie podzielone...
IMHO - "benzynowe" szybko się grzeją - jechać nie czekać, ale nie butować.miało być 101, było 120, jest 150+ i życie jest piękne
THE MAN WHO KNOWS (NOTHING)
Komentarz
-
-
Przykład z życia:
O2 2.0 FSI czyli benzyna bez doładowania
20 minut na postoju do temp. 70 stopni (dłużej już mi sie nie chciało czekac aż się zagrzeje)
10 minut w drodze do temp. 90 stopni
Temp. zewnętrzna wynosiła ok. +1.
Pozdr.
JarekO2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
Komentarz
-
-
Nie chodzi mi o za i przeciw tylko o to jak szybciej się silnik zagrzeje czyli zaraz po włączeniu jak rusze czy w miejscu bedzie sobie chodził na biegu jałowym. Jareczek powiem Ci że strasznie Ci się długo grzeje znajomy ma O2 2.0 FSI i jemu po 5 min... już łapie temp.Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
SuchyX, Nie wiem jak to jest w benzynach, bo mam diesla, ale DUŻO szybciej a przy tym zdrowiej dla silnika rozgrzeje się jadac!!!! Jareczek71, muszę Ci pogratulować cierpliwości, bo jak ja miałbym czekać 20 minut na postoju, żeby mi sie auto rozgrzało to chyba bym ocipiał, że juz nie wspomnę o paliwie!!! O ekologii to nawet nie wspominam...
Komentarz
-
-
W instrukjci obslugi bedzie chyba czarno na bialbym ze "nie rozgrzewac silnika na postoju!"
1. Na biegu jalowym silnik ma najwieksze wibracje, pod obciazeniem tez ma ale duuuuzo mniejsze, o skutkach drgan nie musze pisac
2. Emisja spalin
3. Czas rozgrzewania duuuzo dluzszy
4. Nie krecic >2500-3000rpmPozdrawiam
Komentarz
-
-
Tak jak koedzy pisza, szybciej rozgrzeje sie pod obciazeniem w czasie jazdy.
Tyle, ze ja daje silnikowi popracowac po odpaleniu minimum 1minute. Przez pierwsze kilka sekund rozprwadza sie olej. Jak postoi odpalony ze 2min to pomimo ze nadal jest zimny duzo lepiej jak by silnik pracowal jak sie jedzie.
Zamieszczone przez b-bar01SuchyX,
grzanie silnika na postoju jest niezgodne z prawem, są na to stosowne przepisy.
pzdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Samiecb-bar01 napisał/a:
SuchyX,
grzanie silnika na postoju jest niezgodne z prawem, są na to stosowne przepisy.
pzdr.
ukarali kogos za to
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
Komentarz